Šta je novo kod ECG

Jeste li znali da klima uređaj može pomoći alergičarima i astmatičarima?

O tome da će klima uređaj obezbediti ugodno hlađenje u vrućim danima suvišno je govoriti. Ali jeste li znali da može donijeti olakšanje i alergičarima i astmatičarima?

Nabava klima uređaja ne mora biti samo inversticija u toplotnu udobnost. Ova vrsta uređaja može biti korisna i na druge načine – ako se pravilno koristi, čak i osobe koje pate od alergija, astme ili atopijskog ekcema osetiće njegove prednosti.

U portfelju robne marke ECG pronaći ćete tri modela mobilnih klima uređaja: ECG MK 94, ECG MK 104 a ECG MK 124. U nastavku ćemo pogledati koje su njihove prednosti za alergičare ili astmatičare i kako ih iskoristiti da stvarno pomognu.

 

Hladniji vazduh, lakše disanje

U vrućim letnjim danima ljudsko telo se suočava sa neugodnim naporom. Zbog dugotrajnih visokih temperatura često dolazi do neželjenog pregrejavanja, što može imati niz negativnih posledica. Skloni smo umornu, razdražljivosti i teže se koncentrišemo na posao ili druge aktivnosti.

Osim toga, pregrejavanje tela uzrokovano dugim boravkom na letnjoj sparini donosi i druge poteškoće. Jača je prokrvljenost sluzokože disajnih puteva i kože, što može dovesti do produljenih alergijskih reakcija.


Ponekad je, međutim, malo dovoljno – za hlađenje okolnog vazduha. Istodobno, željeni rezultat često dolazi nakon što se unutarnja temperatura snizi za nekoliko stepeni. Zajedno sa hlađenjem vazduha smanjuje se i oticanje dišnih putova, pa možemo slobodnije da dišemo. Istodobno se i naša koža hladi, što takođe pojačava svrab.

Svi ECG klima uređaji omogućuju hlađenje vazduha na temperaturu od 16–30 °C. Kad je vani tropskih trideset, dovoljno je ohladiti sobnu temperaturu na npr. 25 °C i odmah ćete lakše disati.

Klima uređaji donose dobrodošlo olakšanje alergičarima čak i u sezoni polena. U vreme kada vazduhom leti polen drveća, grmlja i cveća, normalno prozračivanje za njih je potpuno tabu. Otvaranje prozora za alergičara neće donijeti samo osvježavajući propuh, već i opterećenje polenom i povezano kijanje ili svrab oko očiju. Za razliku od otvaranja prozora, uključivanje klima uređaja bolja je ideja u sezoni polena.

 

klima ECG

 

Kako koristiti klima uređaj za pomoć

Kako bi klima uređaji doista bili korisni za alergičare, astmatičare ili atopičare, potrebno je pridržavati se nekoliko važnih načela.


1. Ne preterujte sa hlađenjem

Pre svega, razumno namestite temperaturu na koju će se unutrašnjost hladiti. Stručnjaci preporučaju da sobna temperatura bude najviše 5 °C niža od spoljne. Ako preterate sa hlađenjem, da tako kažemo, to je kao da namerno tražite nevolje. Ljudsko telo ne podnosi čestu izmenu vrlo različitih temperatura i može da reaguje, primerice, prehladom.

Osim toga, u kombinaciji sa suvim vazduhom ekstremno niske temperature mogu rezultirati neugodnim isušivanjem sluzokože. Posebno astmatičari takođe su izloženi riziku od iritacije bronhija, što dovodi do kašlja i nedostatka vazduha.

2. Pratite optimalnu vlažnost

U zatvorenom prostoru, vlažnost vazduha treba da bude između 40 i 60 %. Međutim, ako kod kuće ili u kancelariji imate nižu vlažnost vazduha, ne morate biti nesretni.

Suvi vazduh sa kojim se obično povezuje korištenje klima uređaja relativno se lako rešava, korišćenjem posebnih ovlaživača vazduha. Od ECG proizvoda, ovu opciju nude ultrasonični ovlaživači vazduha AH M351AH D501 T ili mobilni aparat za hlađenje ACR 5570, koji takođe savršeno čisti vazduh ionizacijom.

3. Obratite pažnju na održavanje klima uređaja

Takođe nije preporučljivo zanemariti održavanje aparata za cirkulaciju vazduha (uključujući klima uređaj). Zato održavajte svoj klima uređaj savršeno čistim i redovito menjajte filtre.

U protivnom postoji opasnost od umnožavanja bakterija i gljivica, njihovog naknadnog širenja u vazduh i opet nepotrebne iritacije bronhija, nosne sluzokože ili očiju.

4. Trajno hladite prostoriju

Da bi klima imala svoj efekt, trebala bi duže vreme hladiti vazduh. Ako ne želite učiniti više štete nego koristi korišćenjem ovog uređaja, izbegavajte povremeno naglo hlađenje i radije ostavite klima uređaj uključen na nižoj snazi tokom dana.

Učestalom izmenom visokih i niskih temperatura mogli biste oslabiti imunitet, a zatim biti potpuno nepotrebno skloni prehladama ili upalama grla. To duplo vredi za astmatičare ili osobe sa alergijama na hladnoću.

5. Odaberite odgovarajući model i ispravno ga postavite

Kako odabrati klima uređaj koji će zaista efikasno rashladiti vaš dnevni boravak, spavaću sobu ili kancelariju? Odgovarajući model mora da se odabere prema veličini prostorije. Na primer, ECG MK 94 je idealan odabir za prostorije od 12 do 15 m², dok ECG MK 124 pravilno hladi prostoriju površine 18 do 25 m².

Pazite da je klima uređaj ispravno postavljen – ne dopustite da puše direktno na vas, već ga usmerite tako da se hladni vazduh ravnomerno širi po prostoriji.

Bilo da ste alergičar ili astmatičar ili se samo želite da se prepustite malom ugodnom osveženju na letnjim vrućinama kupnjom klima uređaja, ECG uređaji za obradu vazduha vas sigurno neće razočarati. Koristite ih razumno i dopustite im da vam olakšaju život i učine ga ugodnim u vreme letnje sparevine.

SRODNI PROIZVODI

February 6, 2023

Čist vazduh je neophodnost za zdravlje i udobnost. Međutim, sa rastućim nivoima industrijskih emisija, dima, alergena i drugih štetnih materija